Evde Hobi Niteliğinde Yaban Mersini Yetiştiriciliği

 

Min. 25 Lt. lik saksı kullanımı

Küçük yerlerde, özellikle de saksıda verimli büyüyebilen yaban mersinleri, ev bahçelerinin gözdesidir. Aslına bakarsanız, yaban mersini, saksıda en kolay yetiştirilen meyvelerden biridir. Bunun için, geniş drenaj delikleri olan, min. 25 lt lik fakat idealinde 35-45 lt  lik sakları tercih etmelisiniz. Her bitki için ayrı birer saksı kullanmanız ve doğru asidik içerikli özel hazırlanmış torf karışımı kullanmalısınız. Toprağı kısmen nemli tutmaya özen gösterin; fakat onu sırılsıklam hale de getirmeyin.

 

Günlük min. ort. 6-7 saat güneşlenme ihtiyacı

Yaban mersini bitkilerinin büyüyüp enfes meyveler vermeleri için tam gün güneşe ihtiyaçları vardır. Bu da, çoğu zaman günde en az altı saat boyunca doğrudan güneş ışığı almaları gerektiği anlamına gelmektedir. Diğer yandan yaban mersini çalılarının ısı ihtiyaçları türden türe farklılık gösterir. Geleneksel yüksek boylu çalılar nemli havayı ve kışı soğuk geçen bir iklimi tercih etse de güney bölgelerde yetiştirilen türlerin dondurucu havalarla araları pek iyi sayılmaz. Çoğu türün kuru rüzgârlardan korunması gerekir.

 

4.5-5.5 Ph aralığında özel torf karışımı ihtiyacı

Yaban mersinleri, pH değeri 4.5 ila 5.5 arasında seyreden yoğun asidik toprakları tercih ederler. Organik madde yönünden zengin olan verimli topraklara da hayır demezler. Saksıda topraksız özel torf içeriği ile yetiştirilebilmesi için özellikle düşük Ph seviyeli torf ile öğütülmüş hindistan cevizi kabuğu ve saksı içindeki hava boşluğu ihtiyacını karşılması ve nemli kalmasını sağlaması için perlit kullanımı yerinde oalcaktır.

 

Toprağın sürekli nemli kalması. (Ne çok ıslak ne çok kuru)

Haftada en az bir kez derin kök sulama yapmalısınız. Kökleri sığ olan yaban mersinlerinin her hafta en az 5-6 cm kadar,  kuraklık dönemlerinde ise daha fazla sulanması gerekir. Toprağı kısmen nemli tutmaya özen gösterin; fakat onu sırılsıklam hale de getirmeyin.

 

Tozlaşma dolayısıyla meyve üretimi için min. 3 fidan dikimi ihtiyacı

Yaban mersini kendi kendine döllenebilir. Yine de, en iyi sonucu almak için birden fazla tür dikebilirsiniz. Fakat aynı tür de olsa min. 3 adet fidan dikimi döllenme için salt ideal durumdur. Bu sayede, hem daha fazla mahsul elde edebilirsiniz hem de meyvelerin daha iri çıktığını görebilirsiniz.

 

 

 

 

Yaban Mersini Doğal Gübreleme Önerileri

 

Kahve Telvesi & Çay Posası (Fosfor ve Potasyum)

Kahve telvesi ve Çay posası toprağa besin katar ve yapısını iyileştirir. Bu nedenle , kahve telvesi ve demlenmiş çay posası bitkiler için substratın bir bileşeni olabilir. Asidik özellikli ve fosfor, potasyum açısından zengin oldukları için özellikle yaban mersini torf içeriği için oldukça uygun bir malzeme niteliği taşımaktadırlar. Toprakla karışarak havalanmasını ve su kapasitesini geliştirirler. Kahve telvesini ayda 1-2 kez toprakla karıştırmaya değer. Ayrıca taze ekilmiş bitkilerin altına kahve telvesi ekleyebilirsiniz . Tercihen 15-20 cm derinliğinde. Sonuç olarak, faydalı mikroorganizmaların seviyesi artacak ve bu da bitkilerin daha hızlı büyümesine ve daha bol çiçek açmasına yardımcı olacaktır.

 

Yumurta Kabuğu (Kalsiyum)

Yumurta kabuklarını ister bir tencerede kaynatıp bir gece dinlenmeye bıraktıktan sonra soğuyan suyunu ya da biriktirdiğiniz kabukları ufalayarak direkt saksı toprağının içine karıştırarak da uygulayabilirsiniz. Böylelikle yetiştireceğiniz yaban mersinlerine ihtiyaç duydukları başta kalsiyumu ve potasyumu elde etmelerini sağlayabilirsiniz. Yanlız, sinek ve böcekleri davet etmemek adına yumurta kabuklarını ne kadar ince hale ufalayarak getirir ve ne kadar iyi şekilde torf karışımı içerisine karıştırabilirseniz o kadar iyi olacaktır. :)

 

Muz Kabuğu (Potasyum)

Malum muz, potasyum ve meyve şekeri yönünden zengin bir meyvedir. Dolayısıyla kabukları da yetiştirdiğimiz yaban mersini için son derece potasyumdan zengin bir gübre içeriği olarak kullanılabilir.  Muz kabuklarını, varsa mutfak robotunuzunda iyice parçalayın. Eğer mutfak robotunuz yoksa muz kabuklarını kesme tahtası üzerinde çok minik parçalar halinde keserek doğrudan bitkilerinizin toprağına iyice karıştırarak uygulayabilirsiniz. İkinci bir seçenek olarak da minik minik doğradığınız muz kabuklarını sulayacağınız suda min. 1 gün kadar bekletiniz. Daha sonra normal sulama işlemini yapabilirsiniz.

 

Odun Külü (Kalsiyum)

Bitkilerin büyümesinde odun külünün çok faydalı olduğu bir gerçektir. Sağlıklı bitkiler için gerekli olan farklı element ve minerallerin doğal kaynağıdır. Odun külü özellikle kalsiyum ve potasyum açısından zengin olduğu için meyve büyümesine yardımcı oluyor. Bileşiğinde karbon, sülfat ve fosfat ağrılığı bulunan odun külünde bitkiler için en önemli besin kaynakları olan fosforun, önemli minerallerin, magnezyum, kalsiyum ve potasyum, içeriği sayesinde de yetiştirdiğimiz yaban mersinleri için güçlü bir kök sistemi oluşturmasına yardımcı olacaktır. Kül kuvvetli alkalik özellik gösterir. Asidik karakter gösteren toprakların iyleştirilmesinde kullanılacak iyi bir maddedir. 

 

Çürümüş Sebze ve Meyve Atıkları (Azot ve Diğer)

 

Meyve ve sebze atıkları ile daha önceden hazırlayacağınız kompostları kullanarak toprağın daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz. Evsel atıkları ince halde kıyarak evinizde yer müsaitlik durumuna göre plastik bir kap içerisinde torf ile karıştırıp bekletiğinizde son derece besinden zengin ve yetiştireceğiniz yaban mersin için faydalı doğal bir gübre sağlamış olacaksınız.  Özellikle bu kaynak ile beslenen topraklar çok daha yüksek miktarlarda su tutma özelliğine sahiptir. Bu sayede tuzlanma gibi olumsuzluklar meydana gelmez.

 

 

 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR